Vrede
In vrede zijn met jezelf

De rode draad van deze les kan je zien als ‘In vrede zijn met jezelf’.

Het is niet de bedoeling dat dit een doel op zich wordt, maar het meer te zien als een oefening en je kan er tevens voor kiezen om je beoefening met een innerlijke glimlach te doen! Ervaar eens wat dit met je doet!

Hoe krijg je vrede in je geest?

Dat is geen kant en klaar concept, maar alleszins zijn er verschillend tools beschikbaar die je hiervoor kan inzetten. Zoals de tools van de ademhalingstechnieken, proberen bewust te zijn van je gedachten en van je fysieke bewegingen.

Lotus

Mindfulnessoefening

In een beginnende mindfulnessoefening neem je een moment om de dag van je af te werpen, alles wat moet of moest worden gedaan, je ambities, alles even aan de kant en luister naar je ademhaling.

Met je handen in de Anjali Mudra, breng je je hoofd naar je handen. Voel de stretch in je nek. Dit kalmeert je zenuwstelsel.

Een favourite mantra van een goede vriendin van me was; ‘Alles is zoals het hoort te zijn..’, die wil ik graag even aanreiken. Je kan deze voor jezelf in stilte inspreken. Ervaar of het iets met je doet.

De Ujjayi-ademhalingstechniek uitdiepen.

Tijdens de uitvoering van yogahoudingen, werd de Ujjayi ademhaling toegepast. Deze ademhaling wordt ook de Oceaanademhaling genoemd. Wanneer je door de neus ademt, rem je de adem achter in de keel af met een zacht ruisend geluid. In de Yoga Sutra’s werd geschreven dat deze ademhaling lang en soepel moest zijn voor het beste effect.

Het effect van deze ademhalingstechniek.

Deze techniek verhoogt de concentratie, maakt de adem meer regelmatig. Door dit tijdens de houdingen toe te passen, verhoog je het zuurstofniveau in je bloed en verzuren de spieren minder snel, het effect is een gefocuste, rustige geest. Het geeft dus energie en je helpt je tegelijkertijd te ontspannen. In oude yogateksten vind je terug dat deze techniek vroeger ook veel werd toegepast bij respiratoire aandoeningen, onder andere tegen overtollig, vastzittend slijm.

Hoe beoefen je de Ujjayi ademhaling?

Ga zitten in een comfortabele houding of ga rechtop staan met de voeten op heupbreedte Adem in door de neus en adem uit door de mond, waarbij je zachtjes ‘ahhhh’ zegt. Je voelt dan je keel iets samenknijpen. Je kan ook visualiseren dat je hand een spiegel is en dat je daar condens tegenaan ademt. Oefen dit een paar keer en en sluit dan vervolgens je mond.

Haal op de inademing en uitademing ‘ruisend ’adem, zo lang en regelmatig mogelijk. Let op dat je je keel niet te gespannen houdt, tijdens de techniek, een lichte contractie is voldoende.

Lotus

Ontspanning; Je eigen spirituele tuin!

Liggend in een comfortabele houding, visualiseer je voor jezelf, dat je een grote tuin inwandelt, waarbij enkele bomen ziet staan, wat gras, vogels, bloemen. Je komt dan op een groot open stuk, waarbij je naar een grote boom wandelt. Hoe ziet deze boom eruit? Hoe voelt deze boom? Heeft hij een dikke stam? Vervolgens kijk je naar rechts en je ziet in de verte een meertje met wat lelies in. Voel de rust van het meer. Aan het meer staat een bankje, daar ga je op zitten. Je ervaart een vredevol gevoel. Er komt iemand naar je toegewandeld en die komt naast je op het bankje zitten. Luister naar wat hij of zij tegen je verteld. Het is iets voor de komende tijd in je leven,waarop te letten of wat belangrijk is. Bedank hem of haar daarvoor.

Je blijft nog even zitten en je voelt de warmte van de zon op je gezicht. Je neemt de geur van bloemen waar. Op je rechterschouder komt een vlinder zitten met prachtige kleuren.

Dit is je eigen spirituele tuin, je kan hier altijd naar terugkomen.

Als afsluitend muziekstuk; Ilse de Lange met Peacefull in mineVoel je welkom om een les mee te volgen!

Lieve groet, Wendy
www.YogaHolisme.nl