De observator
Beknopte uitwerking van de les

De observator

De les startte met een mindfulnessoefening over wat het betekent de rol van observator of waarnemer aan te nemen tijdens je oefeningen op de mat. Na een reeks (zachte) oefeningen en houdingen vanuit de Hathayoga, deden we een ingesproken meditatieoefening (ongeveer 12 min) met als thema ‘Wie ben ik?’; Proberen te komen tot wie je in werkelijkheid bent.
Na je als een ‘observator’ naar binnen, in jezelf, te hebben gericht, gingen we vervolgens ‘buiten onszelf’ waarnemen en dit door middel van de beoefening van oogyoga!

Oogyoga

Oog

Hele dagen zijn onze ogen in de weer! We kijken naar iets, onze oogzenuw brengt die info naar de hersenen en daar wordt dan een beeld van gevormd.

Een onderdeel van een les afgelopen maandag was oogyoga. Was weer even iets anders; maar dat is hoe het gaat bij YogaHolisme; Het is steeds weer ‘verrassend anders’ volgens de deelnemers!

Wat is oogyoga?

Oogyoga ontspant je ogen, maar ook je hele lichaam op een aangename manier. Door eenvoudige, maar doeltreffende ontspanningsoefeningen zorgt oogyoga voor ontspanning, correct gebruik van de oogspieren en ook voor mogelijke verbetering van het zicht bij regelmatige oefening.

Onze ogen zijn dagelijks onderhevig aan behoorlijke hoeveelheden visuele stress. Denk maar aan het veelvuldig gebruik van computer en beeldschermen, het aantal uren kunstlicht of zelfs lichtvervuiling op de wegen, enz. ...

Door een overdosis aan visuele prikkels geraken onze ogen vermoeid. Dit kan leiden tot geirriteerde ogen, hoofdpijn, droge ogen of een wazig zicht. Net als elk ander deel van je lichaam reageren ook je ogen positief op oefeningen. De eenvoudige ontspanningsoefeningen die werden aangeleerd, kan je gemakkelijk doen tijdens je dagelijkse activiteiten. Ze kunnen positieve resultaten geven, zoals een ontspannen gevoel, verbeterde concentratie en mogelijks een verbetering van het gezichtsvermogen.

(Hiervan zijn al voorbeelden van mensen, die verminderde sterkte van bril/lenzen nodig hadden of zelfs mensen die de bril konden weglaten)

Even 2 weetjes!

‘Normaal knipperen we om de 3 sec met onze ogen. Maar door veelvuldig gebruik van beeldschermen,... knipperen we veelal om de 6/7 sec; dit geeft spanning om en rond de oogbol!’
‘Indien je op een beeldscherm kijkt; staan de oogspieren voordurend onder spanning!’

Bos met bomen

Hier enkele oefeningen uit de reeks die we deden!

Eindontspanning

Een liggende ontspanning met een bodyscan en een klassiek muziekstuk.

Indien deze lesvorm en inhoud je raakt; Voel je welkom om een les te komen volgen!

Lieve groet, Wendy
www.YogaHolisme.nl