Lef!
Beknopte uitwerking van de les

‘Lef’ met als onderdeel mantrameditatie.

Overgang over rivier

Dapper, moed en lef wil in deze les niet zeggen; ‘Doe gewoon die houding’ of ‘die oefening’ of dat je jezelf iets oplegt (wat ik overigens in geen enkele les verwacht), maar een uitnodiging tot zelfontdekking. Zoals het zich steeds weer aandient in een les; ‘Hoe zit het vanbinnen met mij?’. Een les is ook tevens niet altijd in stroming met hoe je jezelf die dag voelt, hoe je humeur is of je schema is enz.

Je hebt altijd meerdere keuzes; Het is altijd een kans om meer naar binnen te gaan kijken wat er speelt of je kan aan de zijlijn gaan staan en gewoon ‘doorgaan’. Beiden zijn niet goed of fout. Je hebt alleszins de mogelijkheid om meer in aanraking te komen met je ‘ware zelf’. Het is altijd een keuze.

De start bij deze les was het rustig observeren van de ademhaling (met oefeningen) waardoor we tevens de geest wat helpen te ‘ankeren’. ‘Je kan bij je jezelf kijken of er iets is, al is het maar een tikkeltje –bijna niet zichtbaar voor iemand anders- waar lef bij komt kijken. Bijvoorbeeld iets loslaten wat je niet meer langer dient.

Opwarming

Als opwarming deden we de Egyptische zonnegroet.

Hathayoga

In het beginnende Hathayogagedeelte, werkte ik met voorafgaande oefeningen en houdingen naar onder andere de houding KRIJGER 3 (Virabhadrasana III) toe.

Als middenstuk deden we een mantrameditatie

Mantrameditatie: ‘Ap Sahaee Hoa, Sachay Daa Sachaa Doa
Har Har Har’

  • We hebben deze mantra gezongen gedurende 10 minuten met 4 soorten (steeds herhalende) bewegingen erbij.
  • Even ter verduidelijking: een mantra is een uitspraak met een bekrachtigende betekenis.

In de oude tradities van (onder andere) de Kundalini Yoga werden deze krachtige mantra’s gebruikt om je bewustzijn te verheffen en een balans te creëeren tussen lichaam, geest en ziel. Mantra’s kunnen een zuiverende, helende en transformerende werking hebben op het lichaam en je geest. In de herhaling van (het zingen van) een mantra, schuilt een ‘magisch effect’. Het beschermt het denken.

Het kan een stressverlagende werking hebben en een gevoel van diepe verbondenheid geven met jezelf of alles om je heen.

De betekenis van deze mantra: ‘De schepper is mijn beschermer geworden, de Ware van het Ware heeft voor mij gezorgd. Har is de creatieve naam van de Schepper’.

Het is een mantra voor vertrouwen en voorspoed.

Voor de start van de mantrameditatie bleven we nog even stilstaan bij; ‘Welk verlangen (in verband met voorspoed en vertrouwen), wil je het liefst de energie van deze mantra en meditatie meegeven?)

Vervolg Hathayoga

In een laatste stuk van de les deden we oefeningen en Hathahoudingen die werkten op: Balans – kracht en coördinatie!Eindontspanning

Een liggende ontspanning met een moment van loslaten, ontladen. De intentie is loslaten-ontladen’ en voor dit is een bepaalde moed nodig een hoeveelheid Lef. (Heerlijk liggend ‘onder de klanken’ van de gitaar, piano en vogelgezang).

Spreekt deze les je aan? Voel je welkom om een les mee te komen volgen!

Lieve groet, Wendy
www.YogaHolisme.nl